Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0299-681915
  • info@hof-losverzekeringen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wisselen zorgverzekering steeds ingewikkelder

Wie kijkt naar het aantal verschillende mogelijkheden ziet zich op dit moment geconfronteerd met zo'n 6000 polissen waaruit gekozen moet worden. Volgens een recent bericht van de Telegraaf wordt het daardoor voor consumenten vrijwel onmogelijk zelf nog verantwoorde keuzes te maken. Het ontlokte Chris Oomen, topman van zorgverzekeraar DSW, al de uitspraak 'Het moet gaan om een goede infrastructuur van de zorg. Niet om al die verschillende polissen'

Want wie wil wisselen van zorgverzekering moet zich tegenwoordig door een oerwoud aan mogelijkheden worstelen. Volgens de consumentenbond begint dat al met het feit, dat er zo'n 1400 verschillende polissen zijn. Tel daarbij op, dat sommige verzekeraars hun polissen onder meerdere namen in de markt zetten en het wordt vrijwel ondoenlijk om daar nog helderheid in te krijgen. 

Basiskeuzes

Allereerst gaat het al om de keuze tussen 'restitutiepolis', 'naturaverzekering' en 'budgetpolis'. Een cruciale keuze, omdat juist die keuze bepaalt hoeveel vrijheid gegeven wordt de eigen zorgverlener te kiezen.

Binnen die drie is die vrijheid bij de restitutiepolis het grootst en bij de budgetpolis veruit het kleinst. Daar staat dan wel een lagere premie tegenover. 

Welke keuze ook gemaakt wordt, het blijft een 'basisverzekering'. En daarmee is de dekking van alledrie hetzelfde, want bij de basisverzekering wordt de dekking bepaald door de overheid. Alleen de vrijheid bij het kiezen voor een zorgverlener verschilt dus (veel).

Eigen risico

De volgende stap is het bepalen van het eigen risico. Voor 2016 is dat minimaal €385,--. Maar wie voldoende financiële armslag heeft kan dat eigen risico verhogen naar € 885,--. Het levert een verdere verlaging van de premie op. 

Aanvullingen

Is die keuze eenmaal gemaakt dan volgt de vraag welke aanvullingen gewenst zijn. Zoals fysiotherapie, plastische chirurgie, alternatieve geneeswijzen, hulpmiddelen, tandartszorg en buitenlanddekking. Het brengt de vraag met zich mee of een consument zonder gedegen advies nog wel verantwoorde keuzes kan maken.  

Belangrijk

Daarbij komt, dat de zorgverzekeraars ieder jaar weer opnieuw met de zorgverleners gaan 'onderhandelen'. Daardoor kan het voorkomen, dat een zorgverlener het ene jaar wel 'gecontracteerd' wordt en het andere jaar niet. De consument die heeft besloten te 'blijven zitten' bij zijn eerder gekozen zorgverzekeraar, kan daardoor in het nieuwe jaar toch weer geconfronteerd worden met een beperking van zijn dekking.

Het zal duidelijk zijn, dat een zorgverzekering met 'gecontracteerde zorg' de nodige vaak onverwachte extra 'zorgen' met zich mee kan brengen. Wat een van de redenen is om erg voorzichtig te zijn met het zoeken naar besparingen op de zorgpremie. 

Hoe dan ook, wij gaan u daar graag bij helpen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-12-2015. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.